Molinia caerulea

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Молиния
Сорт: 
Variegata
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Molinia caerulea_Молиния_Variegata_Poaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Развива компактна туфа, коренището е брадато. Листата са дълги до 30 см, ланцетни, с надлъжни кремаво жълти и зелени ивици. Цветът е рехава метлица. Дивият вид със сивозелени листа е разпространен в Европа и Азия, вкл. и в България по мочурливи ливади и торфища. Напълно зимоустойчиво растение за цяла България.
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна пъстра листна маса, красиви метлици.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е есенен, метлиците са рехави, многобройни, златисто-червеникави на цвят. Красиви са - могат да се използват и за сухи букети.
Отглеждане: 
Много лесна за отглеждане и непретенциозна трева, която расте сравнително бавно, но е дълговечна и много години не се нуждае от никакви допълнителни грижи. Предпочита леко кисела почва, понася и алкална, но това е за сметка на нейната декоративност. Добре се развива на влажни почви и богати месторастения. В условия на по-прохладен и влажен климат може да се сади на пълно слънце, при по-горещо и сухо месторастене е за предпочитане да я засадите на лека полусянка. Пролетно време сухата надземна част се изрязва. Редовното поливане е препоръчително, за да имате непрекъснато свежа и красива листна маса
Използване: 
Много ефектна трева, която изглежда добре в бордюри, в групи от по няколко броя, засадени с други треви или перенни цветя. Може да намери място в алпинеуми (на по-влажни места), край водни ефекти. Сади се на разстояние 30-40 см една от друга.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.