Morus sp. - сортове

Семейство: 
Moraceae
Българско име: 
Черница
Morus sp. - сортове (Черница) - сем. Moraceae
Описание: 
Род Черница е разпространен в умерените и субтропични области - Европа, Азия, Северна Америка, Африка. Обхваща около 10 вида неголеми дървета, но систематиката все още е спорна. У нас пo-масово разпространена е бялата черница, която има вариетети с бели и черни плодове. По-рядко се среща черната черница. Короната е яйцевидна или разлата. Листата са сравнително едри и сърцевидни, с назъбена периферия, целокрайни или дълбоко нарязани - често на едно дърво се срещат и двата вида листа. Растението е еднодомно, разделнополово. Плодовете са тип ягода, многосеменни, на къса дръжка. Черниците виреят на юг от България естествено. У нас са създавани изкуствени насаждения за нуждите на бубарството. Но черницата вече се е натурализирала и разпространила в нашата страна, често се самозасява. Устойчива на нашите зими, ражда вкусни и полезни плодове, за съжаление сравнително нетрайни за съхранение.
Размер: 
Височина от 5-6 м до 10 м.
Декоративност: 
Дърво за технически нужди (листата), плодовете ядливи. Има стерилни форми, които намират приложение в озеленяването като дървета за сянка. Декоративни и интересни за озеленяването са плачещите форми.
Цъфтеж: 
Цветовете са невзрачни белезникави реси, цъфтежът настъпва през май.
Отглеждане: 
На слънчеви и добре дренирани места. Устойчива на суша. Бялата черница издържа до -30, черната е малко по-топлолюбива, макар че и тя се справя добре за района на София.
Използване: 
В озеленяването се използват стерилната и плачещата форма. За технически нужди се използват листата - като храна на копринената пеперуда. Плодовете са ядливи и вкусни - както сурови, така и преработени. Витаминозни са. Плодовете се използват и в медицината, както и кората и листата.
Предлагани сортове: 
Morus sp.  - сорт Morus nigra (Черница), Moraceae

Morus sp.

сем. Moraceae
Черница
сорт: Morus nigra
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.