Nymphoides peltata (Villarsia nymphaeoides)

Семейство: 
Menyanthaceae
Българско име: 
Нимфоидес, Виларзия, Какички
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50 лв.
Nymphoides peltata (Villarsia nymphaeoides)_Нимфоидес, Виларзия, Какички__Menyanthaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто и дълбоководно растение, естествено разпространено в цяла Евразия. Среща се естествено и у нас - нарядко по сладководни езера. Защитено растение. Коренището е закрепено на дъното, стъблата са разклонени, листата и цветовете са разположени на дълги дръжки (вариращи доста, според дълбочината на която расте) и плуват по повърхността на водоема. Цветовете стърчат 4-5 см над водата. Листата са зелени кожести, лъскави и бъбрековидни - много подобни на тези на водната лилия. Напълно зимоустойчиво, ако корените са в незамръзващия слой на водоема.
Размер: 
Коренището може да е разположено до 2-3 м дълбочина, но се развива успешно и на много малка дълбочина - 5-10 см. Разрастването му по повърхността на водата може да достигне до 2-3 квадратни метра.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение - листата и доста едрите ярки цветове.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е летен - започва през юли и продължава до средата на есента. Цветовете са жълти, до 4 см в диаметър, венчелистчетата са с ресничеста периферия.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение. Засажда се на дълбочина 50-100 см в голям съд - като водната лилия и се потапя на дъното. Нуждае се от плодородна почва и редовно торене. Иначе растението се развива анемично. Нимфоидеса е доста агресивен, бързо се разраства и покрива водоема с листата си. Това го прави по-подходящ за по-големи водоеми. В по-малките е необходимо да се ограничава инвазията му. Отглежда се на слънчево месторастене.
Използване: 
Водоеми със стояща или много слабо течаща вода.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.