Pachysandra terminalis

Семейство: 
Buxaceae
Българско име: 
Пахизандра
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Pachysandra terminalis_Пахизандра__Buxaceae
Описание: 
Многогдишно тревисто вечнозелено полухрастче. Коренището е плитко разположено, дълго и разклонено, даващо многобройни издънки. Стъблата са изправени, с по три етажа листа разположени в розетка - всеки етаж се образува за 1 година. Животът на листата е 3 години, поради което се получава плътно покритие на почвата. Листата са яйцевидни, с клиновидна основа, назъбени по периферията. Те са плътни, тъмнозелени и гланцирани. Цъфтежът е невзрачен. Представителите на този род се срещат в Япония, Китай, Северна Америка. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 30-40 см, ширина 50-60 см и повече.
Декоративност: 
Листно декоративно растение с красива, плътна, целогодишно непроменлива листна маса.
Цъфтеж: 
Невзрачен - цветчетата са дребни, бяло-зеленикави, появяват се през май на върха на леторастите, събрани са в дребни класчета.
Отглеждане: 
Лесно за отглеждане растение. Добре се развива на всякаква градинска почва. Пахизандрата е сухоустойчива, не страда от болести и вредители. Задължително трябва да се отглежда на сянка и полусянка. На слънце започва да жълтее и листата губят красивия си зелен цвят.
Използване: 
Пахизандрата е едно от най-добрите почвопокривни растения за сянка. Образува гъста и плътна изумрудено зелена листна маса. Подходяща за много сенчести и същевременно сухи места. Може да се сади под дървета и храсти като почвопокривно, в бордюри, в алпинеуми и скални кътове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.