Papaver orientale hybridum

Семейство: 
Papaveraceae
Българско име: 
Мак многогодишен
Сорт: 
Pizzicato - MIX
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50лв.
Papaver orientale hybridum_Мак многогодишен_Pizzicato - MIX_Papaveraceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Коренът е централен, вретеновиден, неразклонен. Стъблото е неразклонено, силно окосмено. Листата също са покрити с гъсти и остри власинки, като най долните са събрани в гъста розетка. Те са удължено ланцетни, дълбоко нарязани. Цветовете са много едри. Плодът е кутийка с множество дребни семена. Papaver orientale цъфти в аленочервено и произхожда от Армения. Посредством кръстосване с Papaver bracteatum са създадени множество градински хибриди. Хибридите Pizzicato се отличават с по-нисък ръст и по-голяма компактност. Освен това отделните екземпляри могат да цъфтят в най-различни цветове - бяло, розово, червено, мораво, виненочервено. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина около 50 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през май-юни. Цветовете са едри до 12-15 см в диаметър, с копринен блясък и тъмно петно в основата на венчелистчето. Може да са обагрени в бяло, розово, червено, винено и т.н.
Отглеждане: 
На открито и слънчево място, с лека и добре дренирана почва. Понася и леко засенчване. Преовлажняването и застойните води могат да доведат до загниване на коренището. Многогодишният мак е непретенциозно, сухоустойчиво и дълговечно растение. През лятото листната маса може да изчезне напълно, есента отново се развива. Не понася местене, презасаждане, делене. Ако все пак се наложи местене, можете да го направите след прецъфтяването, когато се скрият листата - за предпочитане с бала пръст. Добре реагира на умерено торене - цъфти по-обилно и с по-едри цветове.
Използване: 
Макът е добър солитер, но също така се използва в смесени цветни бордюри или цветни групи. Цъфтежът не е продължителен, но за сметка на това много ефектен.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.