Paronychia kapela

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Паронихия сребриста
Сорт: 
ssp.serpyllifolia
Наличност: 
липсва
Цена: 
4.00 лв.
Paronychia kapela_Паронихия сребриста_ssp.serpyllifolia_Caryophyllaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто вечнозелено растение. Леторастите са стелещи се, гъсто облистени с малки елиптично-игловидни листенца. Отглеждана при подходящи условия, паронихията прави гъсто, ниско и плътно почвено покритие. Цветовете са безстъблени, разположени върху зелената листна маса. Паронихията се среща в южна Европа, включително и в някои наши планини. Тя не е защитен вид, но достатъчно рядък и необичаен, за да бъде опазван и да не става обект на посегателство в дивите си находища. Отглеждано при подходящи условия, растението е напълно зимоустойчиво.
Размер: 
Височина до 5 см, ширина 30-40 см, а може и повече.
Декоративност: 
Декоративна плътна листна маса, необичаен и красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
В края на пролетта и началото на лятото. Цветовете са жълтозелени, дребни. Цъфтежът настъпва при подходящи за нея условия.
Отглеждане: 
На слънчево, добре дренирано място. Почвената реакция е без значение, но е добре почвата трябва да е примесена с чакъл и относително бедна, за да развие растението красив и плътен хабитус. Най-големият враг на това растение е излишната влага, особено през зимата. Тепърва ще се тества поведението на паронихията при култивиране в градински условия. Но засега се държи учудващо добре на екстремен пек и суша.
Използване: 
За алпинеуми и скални кътове, като почвопокривно на слънчеви, дренирани места. Рядко и колекционерско растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.