Paulownia tomentosa

Семейство: 
Scrophulariaceae
Българско име: 
Пауловния, Императорско дърво
Наличност: 
налично
Цена: 
10.50 лв.
Paulownia tomentosa_Пауловния, Императорско дърво__Scrophulariaceae
Описание: 
Представлява бързорастящо листопадно дърво с едра закръглена корона. Листата са едри, срещуположно наредени, широко овални, понякога дори триделни. Цветовете са камбанковидни, едри, бледовиолетови, силно ароматни. Събрани са в съцветия връхна метлица. Плодовете са едри кутийки, съдържащи многобройни дребни крилати семена. Произхожда от Китай.
Размер: 
Пауловнията достига до 20м височина.
Декоративност: 
Изключително декоративно дърво по време на цъфтеж. Цветовете са бледовиолетови, ароматни, събрани във връхни метлици с височина около 25 см.
Цъфтеж: 
Цъфти през април - май - преди разлистването.
Отглеждане: 
Този вид пауловния добре понася климата на България. По-добре се развива в по-топлите райони, но понася и климата на София. Обича почви с най- висок бонитет - дълбоки, плодородни и влажни. Това е бързорастящ вид и както всички бързорастящи видове потребява големи количества азот, фосфорни и калиеви соли и вода. Предпочита обилно слънчево осветяване.
Използване: 
Пауловнията е отлично декоративно дърво, подходящо за по-топлите райони на страната. Освен като декоративно, се цени и като вид за създаване на горски- и лигни-култури. Дървесината му е подходяща за изработка на мебели. Отлично медоносно растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.