Pelargonium roseum, Pelargonium graveolens

Семейство: 
Geraniaceae
Българско име: 
Индрише
Наличност: 
налично
Цена: 
8.50 лв.
Pelargonium roseum, Pelargonium graveolens_Индрише__Geraniaceae
Описание: 
Индришето е родствено с мушкатата и здравеца растение, което произхожда от Южна Африка. Топлолюбиво е и у нас се отглежда само като стайно растение. Представлява вечнозелен, разклонен полухраст с дълбоко нарязани листа на дълги дръжки. Листата са покрити със жлезисти власинки, много ароматни, поради съдържанието на етерични масла в тях. Цветовете са сравнително дребни, събрани в малки щитовидни съцветия. Съществуват много разновидности на индришето, селектирани по специфика на аромата - с аромат на роза, цитрус, мента, кокос и дори и индийско орехче. Най-много се ценят сортовете с аромат на роза и често се използват за заместител на розовото масло. Индришето може да се отглежда като саксийна култура - в топло помещение през зимата или да се съхранява и рестатртира отново пролетта подобно на мушкатата.
Размер: 
Височина до 50-60 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Красива, свежа, яркозелена и ароматна листна маса.
Цъфтеж: 
Цветовете са дребни, розови, събрани по няколко в щитовидни съцветия. Като цяло цъфтежът е без значение.
Отглеждане: 
На светло и топло място, с умерено поливане. Почвата дренирана, умерено плодородна. Лятото може да се отглежда на открито. Зимата може да се съхрани без поливане или с оскъдно поливане в незамръзващо, дори и неосветено помещение. В края на зимата и началото на пролетта растението се изрязва. От живите клонки могат да се вкоренят направо в саксии с почва резници, които да дадат началото на нови растения. Презимувалото старо растение също след изнасяне на топло и светло и умерено поливане излиза от покой и се облиства наново.
Използване: 
Индришето е познато отдавна и се култивира широко като етерично-маслено растение. Приложенията му са много. Самото му присъствие в стаята освежава, ободрява, отнема умората и прогонва насекомите, тъй като листата излъчват фитонциди и ефирни масла. Листата му се използват за ароматизиране на сладка, компоти, сиропи и пр. Като билка е доказано полезното му въздействие при диабетици, при нервно напрежение и стрес, колебания в кръвното налягане, повишаващо имунитета, при грип и кашлица, противомикробно и противовъзпалително. Изобщо индришето е една мини билкова аптечка и е добре да присъства във всеки дом.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.