Pennisetum alopecuroides

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Пенизетум
Сорт: 
Hameln
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Pennisetum alopecuroides_Пенизетум_Hameln_Poaceae
Описание: 
Многогодишна трева с презимуващо коренище от семейство Житни. Има много гъсти, тъмнозелени, тънки и нежни листа с дължина 50-60 см, които не стоят изправени, а повисват надолу и създават илюзията за зелен фонтан. Съцветията са цилиндрични метлици. Този вид пенизетум се среща в Източна Азия и Австралия. За условията на България е напълно зимоустойчив.
Размер: 
Височина 50-60 см, в ширина с годините туфата достига до 1м в диаметър.
Декоративност: 
Декоративен хабитус и листна маса.
Цъфтеж: 
Пенизетумът има лятно-есенен цъфтеж (август-октомври). Цветовете са на дръжки, разположени над листната маса, и придават на растението допълнителна декоративност и ефирност.
Отглеждане: 
Изисква слънце до лека полусянка, обикновена градинска почва. Умерено дренирано и умерено влажно място е за предпочитане. Пролетно време цялата суха листна маса се изрязва много ниско, преди да са се появили новите листа. Тъй като всяка година диаметърът на пенизетума нараства, трябва да му се предвиди достатъчно пространство в ширина.
Използване: 
Красиво солитерно растение. Използва се също в композиции с други треви или перенни цветя, в цветни бордюри, покрай водоеми. Пенизетумът може да се отглеждат и в големи кашпи или клоцове. Много атрактивна трева, която заслужава по-широко използване в озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.