Pennisetum setaceum

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Червен пенизетум
Сорт: 
Rubrum
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
6.50 лв.
Pennisetum setaceum_Червен пенизетум_Rubrum_Poaceae
Описание: 
Мнoгогодишно тревисто растение, произхождащо от каменистите планински склонове на тропическата и субтропическа зона на Североизточна Африка и Арабския полуостров. Тази декоративна трева има тъмно виненочервени листа и гъсти цилиндрични съцветия, тип метлица. Листата са ланцетни, повиснали и образуващи гъста туфа - "фонтан" като при повечето пенизетуми. Южният произход на червения пенизетум означава, че той може да се отглежда в България като едногодишен или през зимата да се прибира на топло. Размножава се изключително вегетативно - с разделяне на коренището, а най-често с тъканни култури. Не се размножава със семена. Многогодишна по природа и едногодишна по използване, поради това, че е твърде топлолюбива за нашите зими.
Размер: 
Височина 70-100 см, ширина 60-70 см.
Декоративност: 
Много декоративна листна маса с наситен тъмночервен цвят и ефектни метлици по време на цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти продължително - от средата на лятото до есента. Цетовете са много красиви - пурпурни, гъсти и цилиндрични метлици, разположени на дълги дръжки над листната маса.
Отглеждане: 
На слънчево място, с плодородна и умерено влажна почва. Не понася много сухи, плътни или песъкливи почви.
Използване: 
Като солитер, в композиции с други треви или цъфтящи цветя. Много ефектна трева. Независимо, че е твърде топлолюбива, тя нараства много бързо и за кратко време придобива декоративност. Това позволява отглеждането и у нас като едногодишна. Много красива трева, почти неотглеждана у нас. Подходяща е за засаждане и в кашпи и клоцове. Съцветията са подходящи за сухи букети.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.