Penstemon digitalis - сортове

Семейство: 
Plantaginaceae
Българско име: 
Пенстемон напръстников
Penstemon digitalis - сортове (Пенстемон напръстников) - сем. Plantaginaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище и листна розетка. Листата са ланцетно-лопатовидни, образуват гъста приосновна вечнозелена розетка. Стъблото и цветните дръжки и венчелистчета са леко окосмени. Стъблените листа са срещуположни, по-дребни. Цветовете са тръбести, бели с розов оттенък, разположени в рехави класовидни, изправени съцветия. Плодът е суха семенна кутийка. Кореновата система е брадата. Произхожда от източните щати на Северна Америка. Изключително студоустойчив вид, който добре понася и най-студените ни зими.
Размер: 
Височина до 60-70 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Красива листна маса и ефектен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва в началото на лятото - юни и може да продължи повече от месец. Цветовете са бели и леко розовеещи отвън, тръбести по форма до 2-3 см дължина, на изправен елегантен цветонос.
Отглеждане: 
На слънчево място или полусянка. Почвата е добре да е дренирана, леко кисела, плодородна, с умерено поливане. Иначе този вид пенстемон понася доста добре както и непродължителни засушавания, така и преовлажнявания на почвата. Прецъфтелите съцветия се изрязват. Не губи декоративност в продължение на много години и е доста непретенциозно растение.
Използване: 
В цветни композиции и бордюри, в композиции от декоративни треви и цветя. Малко познато у нас, но определено заслужава повече внимание, защото за разлика от повечето пенстемони, този е най-непретенциозен.
Предлагани сортове: 
Penstemon digitalis  - сорт Husker Red (Пенстемон напръстников), Plantaginaceae

Penstemon digitalis

сем. Plantaginaceae
Пенстемон напръстников
сорт: Husker Red
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.