Perilla frutescens, P.nankinensis - сортове

Семейство: 
Labiatae , Lamiaceae
Българско име: 
Перила, Китайски босилек
Perilla frutescens, P.nankinensis - сортове (Перила, Китайски босилек) - сем. Labiatae , Lamiaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, което в умерения пояс се отглежда като ЕДНОГОДИШНО, тъй като е топлолюбиво. Произхожда от топлите и тропически райони на Хималаите, Китай, Япония. Стъблата са четириръбести, листата неравни, назъбени, елиптични. Има зелен и тъмночервен вариетет. Листно-декоративно и кулинарно растение, което преди широко се е използвало в озеленяването, сега е малко позабравено. Възроденият интерес към него напоследък се дължи на ценните му хранителни и лечебни свойства. Перилата от векове участва в менюто на народите от Средна и Източна Азия. Растението е топлолюбиво, у нас се отглежда като едногодишно, но дава кълняемоспособни семена, а даже се и самозасява. Това прави отглеждането му лесно и без съмнение полезно както като красиво листно-декоративно растение, така и като лечебно и кулинарно такова. Привлича пеперудите.
Размер: 
Височина до 1 м, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса. Цялото растение изглежда екзотично и атрактивно.
Цъфтеж: 
Без значение, цветът представлява невзрачна метлица.
Отглеждане: 
На слънчево място с добре дренирана почва и умерено поливане. Понася подстригване и е подходящо за направа на геометрични фигури със сезонни цветя. Пензирането е желателно, за да се получи гъсто и добре разклонено растение. Семената узряват есента и трябва да се съберат, за да си отгледате перила и на следващата година, тъй като у нас не се предлагат семена от нея. Посевът може да се направи през април в съдчета. Семената никнат за 10 дни на топло и светло. Добре е върхът да се пензира още във фаза разсад. Когато премине опасността от слани младите растения се разсаждат на открито на разстояние 25 см едно от друго.
Използване: 
В цветни композиции с многогодишни или едногодишни градински цветя, където изглежда много ефектно с едрите си наситено зелени или обагрени в цвят бордо листа. Прекрасен фон за цъфтящите летни цветя в ярки цветове. Перилата е и кулинарно растение притежаващо висока хранителна стойност, богато на витамини и минерали, с приятен и екзотичен вкус и аромат. Маслото, извлечено от листата му е богато на Омега 3 мастни киселини. Традиционно използвано в салати, супи и други ястия в китайската, индийска и японска кухня, обикновено заедно с джинджифил. Подхожда на ястия с ориз и риба. Листата се варят или пържат. Могат да се консумират и сурови. Маслото от листата и семената се използва за ароматизиране на бонбони и сосове. По отношение на медицинската му употреба е категорично доказано положително му въздействие върху хора, страдащи от алергия и бронхиална астма. Екстракт, извлечен от листата на перилата подтиска алергичните пристъпи при поленови алергии и алергични дерматити. Запарката от листата също помага при алергични реакции, както и при настинка, белодробни заболявания, повръщане, хрнителни отравяния. Подпомага работата на сърцето и мозъка, действа добре на опорно-двигателния апарат, заздравява ноктите, кожата, косата. Предлага се във вид на хранителна добавка.
Предлагани сортове: 
Perilla frutescens, P.nankinensis  - сорт Atropurpurea (Перила, Китайски босилек), Labiatae , Lamiaceae

Perilla frutescens, P.nankinensis

сем. Labiatae , Lamiaceae
Перила, Китайски босилек
сорт: Atropurpurea
липсва
Perilla frutescens, P.nankinensis - сорт Green (Перила, Китайски босилек), Labiatae , Lamiaceae

Perilla frutescens, P.nankinensis

сем. Labiatae , Lamiaceae
Перила, Китайски босилек
сорт: Green
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.