Perovskia atriplicifolia

Семейство: 
Labiatae , Lamiaceae
Българско име: 
Перовския, Руска салвия
Сорт: 
BLUE SPIRE
Наличност: 
липсва
Цена: 
6.50 лв.
Perovskia atriplicifolia_Перовския, Руска салвия_BLUE SPIRE_Labiatae , Lamiaceae
Описание: 
Многогодишно полухрастовидно растение с презимуващо коренище. Стъблата са четириръбести, сиви, изправени, много на брой. Листата са сивозелени, 5 на 2.5 см, овласени, елиптични с вълнообразна периферия. Имат специфичен силен и приятен аромат при докосване. Съцветията са рехави, цветчетата подобни на лавандула. Перовскията произхожда от Централна Азия - Иран, Афганистан, Пакистан и Тибет, където расте на скалисти припечни склонове.
Размер: 
Височина 120 см, ширина до 100 см - за основния вид. Височина и ширина 40-50 см за сорт Little Spire.
Декоративност: 
Декоративен и продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
На рехави, но дълги до 30 см метлици. Цветчетата са дребни, лавандулово сини. Цъфтежът започва в края на лятото и продължава и есента - 2-3 месеца.
Отглеждане: 
На слънчево място. Ако се отглежда на сянка, е необходимо да се привързва, защото високите стъбла полягат. Обича суха и добре дренирана почва и е доста сухоустойчиво растение. Рано напролет се изрязва ниско, за да продуцира повече на брой и по-добре развити цветоносни стъбла.
Използване: 
В композиции с други перенни цветя - астри, ехинацея, декоративни треви, а даже и рози. Най-красива е когато се сади в неголям масив. Красива е дори обезлистена през зимата. Перовскията е интересно и атрактивно и слабо познато у нас растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.