Phalaris arundinacea, Phalaroides arundinacea

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Тръстиковиден фаларис, Шарена трева
Сорт: 
PICTA - зелено-бяла; ARCTIC SUN - зелено-жълта
Наличност: 
налично
Цена: 
7.50 лв.
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Коренището е хоризонтално, плитко разклонено и даващо многобройни издънки. Тази трева доста бързо се разраства вегетативно, особено на по-влажни места. Образува гъсти събщества. Листата са до 30-40 см дълги, линейно ланцетни, надлъжно изпъстрени с бели ивици. Дивият зеленолистен вид е повсеместно разпространен край реки, канали, мочурливи места у нас, в цяла Средна Европа и Северна Америка. В култура се използва пъстролистният вариетет на тревата. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 50-60 см, в ширина може да се разраства неограничено, до 2-3 квадратни метра, ако се остави да расте свободно и при наличие на влага.
Декоративност: 
Декоративни пъстри листа, бърз почвопокривен ефект. Пролетта младите листа са обагрени в бяло-розово-зелено и са особено красиви.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото - юни до август, с рехави метлици, които нямат декоративна стойност.
Отглеждане: 
Това е една абсолютно непретенциозна трева. Расте успешно на бедни и сухи почви. Разбира се, влажните и богатите са за предпочитане - тогава става по-красива, но и твърде агресивна и инвазивна. Расте еднакво добре на слънце и полусянка. Грижите по нея могат да се изчерпят с почистване на старите листа пролетно време и ограничаване на прекомерното и разрастване. Понякога, в много влажно и топло лято, страда от гъбно зболяване, което временно загрозява листната и маса. В такъв случай се препоръчва пръскане със системен фунгицид и ниско изрязване. Буквално за седмица- две тя израства наново.
Използване: 
Може да се използва като акцент в смесени бордюри, край водоеми, като почвопокривно растение. Може да се отглежда в случаи, когато се правят градини с минимална поддръжка или без никакви грижи. Тази трева ще се справи със всичко.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.