Phlomis russeliana

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Фломис руски, Руница, Турска салвия
Наличност: 
налично
Цена: 
7.50 лв.
Phlomis russeliana_Фломис руски, Руница, Турска салвия__Lamiaceae
Описание: 
Фломисът е многогодишно тревисто растение от сем. Устоцветни. Естествено е разпространено е в Южна Европа и Мала Азия. Едно необичайно изглеждащо растение, на което RHS (Английското кралско градинарско дружество) дава висока оценка. Цветовете са събрани много плътни групи, разположени на етажи по високия цветонос. Листата са едри, сърцевидни, с груба текстура, сребристи и овласени. Образуват плътен килим, над който се извисяват цветоносите. А най-хубавото е, че дори и прецъфтяло растението продължава да изглежда красиво и запазва своята декоративност и през зимата. В по-топъл климат листата му се запазват вечнозелени в приосновна розетка. Сухоустойчиво и напълно зимоустойчиво растение. Вегетативно подвижно.
Размер: 
Височина до 1 м, ширина 60-90 см.
Декоративност: 
Декоративни листа, цъфтеж, семенни кутийки. Целогодишен декоративен ефект.
Цъфтеж: 
Летен, от юни до август. Цветовете са светложълти, качулати, събрани в плътни и разположени на етажи по стъблото топки. При изрязване на цветоносите, цъфтежът се удължава.
Отглеждане: 
На слънчево, сухо и топло място. Особено подходящо за озеленяване на сухи месторастения без поливане. Към почвата е невзискателно. Разраства се, но не е агресивно.
Използване: 
В пейзажни композиции от перенни, или перенни и треви, особено подходящо за сухи градини. Ефектно растение с груба текстура. Атрактивно през всички сезони. Привлекателно за пчели, пеперуди и птици. Високо ценено растение от ландшафтните градинари в чужбина.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.