Physostegia virginiana - сортове

Семейство: 
Labiatae , Lamiaceae
Българско име: 
Физостегия
Physostegia virginiana - сортове (Физостегия) - сем. Labiatae , Lamiaceae
Описание: 
Mногогдишно тревисто растение с презимуващо коренище. Образува туфа от листа и изправени четириръбести стъбла. Листата са линейно-ланцетни и назъбени, съцветията класовидни. Родина на физостегията е Югоизточна Северна Америка. Напълно зимоустойчиво растение за България.
Размер: 
Височина 80-90 см за бялоцъфтящата и 50 см за розовоцъфтящата форма. Ширина 30-40 см. Туфата нараства с времето, но не е инвазивна.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Бялата физостегия цъфти продължително през лятото - юли месец. Съцветията са класове с дължина до 30 см, цветчетата са наредени в 4 вертикални реда и се отварят последователно отдолу нагоре. Розовият вариетет цъфти малко по-късно август-септември.
Отглеждане: 
Еднакво добре се развива на слънце и полусянка. Предпочита умерено тежка, плодородна почва и редовно поливане. След прецъфтяване стъблата се изрязват, но не прекалено ниско. Понякога формира по-слаби леторасти и те се нуждаят от привързване. Максимална декоративност физостегията придобива на 2-та и 3-тата година след засаждането. Още 2-3 години изглежда добре, после е необходимо растението да се подмлади. Това става, като пролетта тя се раздели или се засадят млади растения.
Използване: 
Физостегията се използва в смесени цветни композиции с други перенни цветя или заедно с декоративни треви. Добре изглежда засадена край водоеми. Ценна е със своя сравнително късен и продължителен цъфтеж. Използва се и за рязан цвят. Натопена във вода е трайна и се отварят всички цветчета от съцветието. Без съмнение физостегията заслужава по-широко използване в озеленяването.
Предлагани сортове: 
Physostegia virginiana - сорт Alba (Физостегия), Labiatae , Lamiaceae

Physostegia virginiana

сем. Labiatae , Lamiaceae
Физостегия
сорт: Alba
налично
Physostegia virginiana - сорт Vivid (Физостегия), Labiatae , Lamiaceae

Physostegia virginiana

сем. Labiatae , Lamiaceae
Физостегия
сорт: Vivid
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.