Picea pungens

Семейство: 
Pinaceae
Българско име: 
сребрист смърч
Наличност: 
липсва
Цена: 
80 лв.; 120.00 лв.
Picea pungens_сребрист смърч__Pinaceae
Описание: 
Представлява дърво с конична корона и с хоризонтално излизащи от стъблото клони. Игличките са твърди, остри и бодливи, с размери 2-3 см. На цвят варират от тъмно зелено до сребристо сиво и гълъбово. При напречен пререз, игличките имат ромбично сечение. Шишарките са продълговато-цилиндрични, 6 до 10 см дълги, обилно засмолени. Узряват на първата година, в средата на август и веднага се отварят и освобождават семената. Произхожда от Северна Амрика, Скалистите планини, планините на щатите Юта, Колорадо, на надморска височина от 2000 до 3200м. Образува смесени насаждения заедно с Picea Engelmannii, Abies lasiocarpa, Abies concolor, Pinus ponderosa и дугласката ела.
Размер: 
Достига до 50 м височина, разбира се, за няколкостотин години и при оптимални условия.
Декоративност: 
Един от най-декоративните иглолистни дървесни видове. Цени се заради сребристата си окраска. От него има изведени множество декоративни форми с различни по сребристост иглици и различна форма на короната.
Цъфтеж: 
Без значение.
Отглеждане: 
Сребристият смърч добре понася сухия въздух и острия континентален климат. В родината си е привързан към месторастения с повече почвена влага, но понася силни засушавания, както и кратковременни заблатявания. Не страда от замърсения въздух. Предпочита слънчеви изложения.
Използване: 
Сребристият смърч се използва широко в озеленяването. Може да се сади както за солитер, така и в неголеми групи. Особено е ефектен когато расте самостоятелно на широко пространство. Тогава развива правилна широко конусовидна корона. Може да служи и за изграждане на живи стени и живи плетове. Добре понася подстригването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.