Pinus sibirica , Pinus cembra var. sibirica

Семейство: 
Pinaceae
Българско име: 
Сибирски кедър, Сибирски кедров бор
Наличност: 
липсва
Pinus sibirica , Pinus cembra var. sibirica_Сибирски кедър, Сибирски кедров бор__Pinaceae
Описание: 
Петоиглен бор с гъста конусовидно заострена корона. Иглиците са дълги до 5 - 8 см, събрани по 5 в брахибласт. Разпространено е в цялата азиатска част на Русия. Образува чисти и смесени насаждения в сибирската тайга, като на север достига почти до лесотундрата.
Размер: 
Достига до 40 м височина и до 1,80 м в диаметър.
Декоративност: 
Дървото е красиво, но повече се цени заради неговите лечебни свойства. Има изключително висока фитонцидна активност. Всички части на растението са целебни, но най-много се ценят семената, които се наричат кедрови ядки.
Цъфтеж: 
Без значение.
Отглеждане: 
Трудно за отглеждане дърво, особено в млада възраст. При климата на България обича по-прохладни планински места и влажна почва. Към богатството на почвата не е взискателен. В по-ниските части на страната също може да се отглежда, но с умерено засенчване и редовно поливане.
Използване: 
Освен като декоративно дърво, сибирският кедър се цени заради лечебните си свойства. Пречиства въздуха. Кедровите ядки напълно могат да набавят всички хранителни вещества за човека. Това е дърво - фармацевт. Дървесината е лека и мека и е подходяща за изработване на мебели, дърворезби и за строителство. Освен всичко друго, тя е лечебна дори само при допир.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.