Polygonum affine, Bistorta affinis

Семейство: 
Polygonaceae
Българско име: 
Полигонум
Наличност: 
липсва
Цена: 
3.50 лв.
Polygonum affine, Bistorta affinis_Полигонум__Polygonaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто почвопокривно и вечнозелено растение. Стъблата са пълзящи и приповдигащи се. Листата са овално или продълговато ланцетни, вечнозелени. Цветовете са дребни, събрани в гъсто класовидно съцветие. Този полигонум произхожда от Хималаите, Непал. Като декоративно градинско растение се отглежда още от 1845 година. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 20-25 см, ширина 30-40 см и повече.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж. През есента листата стават тъмно виолетово червени и също са много красиви.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва през май и продължава около 2-3 месеца. Цветовете са гъсти класчета до 6-7 см дължина, състоящи се от дребни розово-бели цветчета на къси изправени цветоноси. След прецъфтяването придобиват червеникав цвят и също са красиви.
Отглеждане: 
Този красив почвопокривен полигонум се развива еднакво добре на слънце и полусянка. Обича свежа почва, макар че издържа и засушаване. Почвата трябва да е дренирана, без застойни води. Не понася кисела почва. В много студена и безснежна зима, ако е на открито, възможно е чстично листата му да мръзнат. Може да се предвиди някаква защита, за да се запазят вечнозелени до пролетта.
Използване: 
Използва се като почвопокривно растение, а също и в цветни групи с астилбе, по-дребни хости, градинска традесканция, невисоки луковични. Трябва да се отчита и инвазивния му характер, особено на плодородни почви. Подходящ е за засаждане на бреговете на водоеми. Подходящ е за засаждане на тераси в алпинеуми или между камъните на плочопътеки.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.