Primula acaulis, Primula vulgaris

Семейство: 
Primulaceae
Българско име: 
Обикновена иглика, Безстъблена иглика
Сорт: 
Wanda
Наличност: 
липсва
Цена: 
3.50 лв.
Primula acaulis, Primula vulgaris_Обикновена иглика, Безстъблена иглика_Wanda_Primulaceae
Описание: 
Многогодишно растение с късо коренище. Не развива стъбло. Листата са събрани в розетка. Те са приосновни, овално удължени, неравни и с неравно назъбена периферия. Цветчетата не са събрани в цветонос, а са поединични, многобройни. Плодът е кутийка с назъбени краища. В див вид тази иглика се среща в Средна и Южна Европа, Южните райони на Европейска Русия, Кавказ, Крим. Среща се и в нашата страна - по поляни и храсталаци в предпланината. Сортът Wanda е с много наситен и ярък цвят и се размножава вегетативно. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина до 10-15 см.
Декоративност: 
Декоративен, ранен и продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през април-май доста продължително - 40-50 дни. Цветчетата са единични, на къси дръжки, многобройни, до 3 см в диаметър. На цвят са пурпурно лилави с жълто око.
Отглеждане: 
Непретенциозна иглика. Добре се развива на всякаква градинска почва, на слънце или полусянка. След прецъфтяване може да се надели.
Използване: 
Използва се в алпинеуми, в цветни групи и бордюри с други пролетни цветя, около и под дървета и храсти, в самостоятелни по-големи или по-малки цветни петна, както и в цъфтящи поляни, където се сади в комбинация с житни треви и други цъфтящи полски цветя.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.