Primula officinalis, Primula veris

Семейство: 
Primulaceae
Българско име: 
Обикновена иглика, Пролетна иглика, Лечебна иглика
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Primula officinalis, Primula veris_Обикновена иглика, Пролетна иглика, Лечебна иглика__Primulaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с късо презимуващо коренище. Листата са яйцевидно продълговати, грапави, яркозелени, с тъпо назъбена периферия.Цветовете са на сравнително висок цветонос и образуват чадъровидно съцветие. Плодът е назъбена кутийка. Разпространена по храсталаци и поляни в предпланините и планините на цялата страна. Използва се и като билка. Освен у нас, в диво състояние тази иглика се среща в Европейската част на Русия, Крим, Средна и Южна Европа. Поради красивия си ранен цъфтеж, тази иглика е въведена в култура още през 16 век и много често може да се види по дворовете. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 10-30 см, ширина 10-15 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Пролетен - април-май, продължителен - около и над месец. Цветовете са събрани на върха на висок 10-20 см цветонос, на цвят са ярко жълти, дължината на отделното цветче е до 2 см.
Отглеждане: 
Непретенциозна и лесна за отглеждане иглика. Вирее на всякаква градинска почва, за предпочитане рохкава. Еднакво добре се развива на слънце и полусянка. Издържа и доста на засушаване, но тогава обикновено листната маса изчезва и растението преминава в покой до следващата пролет.
Използване: 
В комбинация с други пролетно цъфтящи цветя, около и под широколистни дървета и храсти, в бордюри, алпинеуми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.