Primula sieboldii

Семейство: 
Primulaceae
Българско име: 
Иглика сиеболди
Сорт: 
Mix от цветове
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Primula sieboldii_Иглика сиеболди_Mix от цветове_Primulaceae
Описание: 
Тази далекоизточна и ендемична за родината си иглика е една от най-красивите, които отглеждаме. Горско растение е и цъфти доста по-късно от другите иглики - едва в края на пролетта. Има яйцевидно удължени, свежо зелени, с накъдрена петура листа. Цветовете са доста едри, вариращи по цвят и форма на венчелистчетата, събрани във връхни съцветия. Ефектна и непретенциозна. Много студоустойчива. Вегетативно разрастваща се до малка колония. Листната маса изчезва в края на лятото.
Размер: 
Височина и ширина 30 см.
Декоративност: 
Красива и ярка листна маса и много ефектен и сравнително продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В края на май. Цветовете са едри, събрани в съцветия. Баграта им варира от снежно бяла, през всякакви нюанси на розовото и цикламеното. Самите цветчета са също с различна форма - венчелистчетата могат да бъдат както със съвсем гладка периферия, така и в различна степен нарязани - като снежинки.
Отглеждане: 
На полусенчести места, където едно растение може да направи за кратко време малка колония. Една от малкото иглики, разрастващи се по този начин и държащи се като почвопокривни. По някое време в по-късното лято листата се скриват и остава само коренището. Т.е. тази иглика се държи като ефемерид. Обича умереновлажна и рохкава градинска почва. Осигурите ли и тези условия, тя ще ви радва дълго време, без да се налага да полагате някакви особени грижи за нея. Добре е да отбележите къде се намира в градината ви, за да не я изкопаете неволно, когато е без листа.
Използване: 
Като цъфтящо и почвопокривно растения на умерено влажни места с лека до умерена полусянка. Прекрасна, непозната и заслужаваща място във всяка една градина.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.