Prunus armeniaca var. ansu

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Кайсия ансу, Арменска слива
Наличност: 
липсва
Цена: 
15,50 лв.
Prunus armeniaca var. ansu_Кайсия ансу, Арменска слива__Rosaceae
Описание: 
Кайсията е широколистно дърво с кръгла корона. Листата са сърцевидно яйцевидни с клиновидна основа, на дълги дръжки. Цветовете са бледо розови. Произходът и е Източна Азия. Отглежда се основно в Китай и Япония и затова е наричана японска кайсия. Кайсията ансу е интересна с това, че е с ранг на ботанически вид и се размножава семенно, вероятно е най-студоустойчивата кайсия е и често се използва в селекцията на нови сортове като носител на това качество. Прави многобройни жълтооранжеви плодове, наредени нагъсто по клонките. Размерът им е малък - като на едра джанка. Компенсират малкият си размер с голямо количество плодове. Вкусът на плода е леко кисел, ядката е горчива и съдържаща амигдалин. За да се консумират тези ядки, трябва да бъдат обелени и изпечени. Много витално растение, склонно е да се самозасява. За колекционерите на екзотични видове ще е интересно попадение. Може да служи и за подложка на културни сортове кайсия.
Размер: 
Кайсията ансу е дърво, високо 5-6 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж, рядко плодно растение.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през м.април. Цветовете са много бледорозови до бели.
Отглеждане: 
На слънчеви месторастения, непретенциозен вид. Реагира добре на умерено поливане и торене. Препоръчително е пръскане срещу кафяво гниене.
Използване: 
Плодовете са дребни, но с интересен кисело сладък вкус. Ядките са горчиви и могат да се консумират след обелване и изпичане. Зрелите плодове сами опадат от дървото. Добре е да застелите под него платнище, за да ги съберете лесно.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.