Prunus tomentosa

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Степна вишна, Влакнеста вишна, Вишня войлочная, Нанкинг-чери
Наличност: 
липсва
Цена: 
10,50 лв.
Prunus tomentosa_Степна вишна, Влакнеста вишна, Вишня войлочная, Нанкинг-чери__Rosaceae
Описание: 
Степната вишна представлява храст или дърво джудже. Произхожда от Западен Китай, Корея, Монголия. Листата са елипсовидни с назъбена периферия, овласени. Кората е с лъскав червеникаво-кафяв цвят. Цъфти края на пролетта с бледо розови до избледняващи до бяло цветове. Плодовете са червени с леко кисел вкус. Разположени са на съвсем къси дръжки по клонките. Красив и рано плодоносещ храст, който е доста непретенциозен и може да се отглежда без проблем в градината. Напълно зимоустойчив.
Размер: 
Височината при различните екземпляри може да варира от 0.30 до 3 м, в повечето случаи остава около 1 - 1.50 м. Растението продуцира издънки.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж. Степната вишна е декоративна и когато плодоноси. Клонките и са гъсто обсипани с яркочервени вишнички, подобно на броеница. Те узряват през юли.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през пролетта - май-юни. Цъфти обилно, като цветните пъпки са розови, току що отворените цветове също са бледорозови, като после избледняват до бяло.
Отглеждане: 
На слънчево място, с умерено поливане. Както всички вишни, и степната вишна страда понякога от гъбни заболявания, които проникват през корените и запушват проводящите тъкани. Затова корените трябва да се пазят от нараняване и по време на вегетацията да се пръска няколко пъти с бордолезов разтвор. Желателно е почвата около растението също да се третира с бордолезов разтвор (да се полее обилно).
Използване: 
Като красиво цъфтящ пролетен храст и като плоден храст с вкусни плодове, подходящи за прясна консумация или за консервиране. Почти непознато за България растение, което може да намери приложение като декоративен и плоден храст.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.