Pseudocydonia sinensis

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Китайска псевдодюля
Наличност: 
налично
Цена: 
20.50лв
Pseudocydonia sinensis_Китайска псевдодюля__Rosaceae
Описание: 
Китайската дюля представлява листопадно дърво до 18м. Произхожда от Китай. Листата са гладки, кожести, елиптични, леко назъбени по периферията. Наподобяват листата на вечнозелено растение. Кората на ствола е гладка и се бели на широки люспи. Цветовете са розови. Плодовете наподобяват тези на културната дюля.
Размер: 
При оптимални условия китайската дюля достига до 18м височина, но най-често е с височина до 6м.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение през вегетацията. Листата са кожести и наподобяват листата на вечнозелено растение. През есента се багрят в червено. Цветовете са розови. Кората също е декоративна.
Цъфтеж: 
Цветовете са розови и се появяват през май.
Отглеждане: 
Невзискателен за отглеждане вид. За условията на България е напълно студоустойчив. Може да вирее на всякакви почви, стига да има умерено овлажняване през вегетацията. Понася полусянка, но по-добре се развива на слънчеви месторастения.
Използване: 
Освен като декоративно дърво или храст, китайската дюля може да се отглежда и като медоносно растение. Плодовете са лечебни и се използват в традиционната китайска медицина. Много са богати на витамин С. Притежават противокашлечно действие и се използват при лечение на астма и простуди. Добавени в чая му придават кисел вкус и заместват лимона. От тях също така могат да се приготвят и ликьори.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.