Pycnanthemum muticum

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Пикнантемум, планинска мента
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Pycnanthemum muticum_Пикнантемум, планинска мента__Lamiaceae
Описание: 
Тревисто многогодишно невечнозелено растение - презимува коренището. Произхожда от източните части на Северна Америка, обитава открити места и ливади. Листата са приседнали, срещуположни, яйцевидни, слабо назъбени. Имат приятен аромат на мента. Цветовете са дребни, тръбести, събрани в гъсти главички по върховете на леторастите. Прицветниците са с бял налеп, ефектни. Напълно зимоустойчиво растение за нашите условия, непредлагано досега.
Размер: 
Височина и ширина 80-100 см.
Декоративност: 
Декоративни прицветници, които са сребристи, с бял налеп. Това прави растението много ефектно в масив. Ароматно растение.
Цъфтеж: 
Летен - от юли до септември. Цветчетата са бяло-розови, дребни и невзрачни. Красиви са връхните прицветници, обагрени в сребристо и придаващи на растението екзотичен вид.
Отглеждане: 
На слънце до лека полусянка, с умерено поливане. Толерира и засушаване. Ниска поддръжка. На плодородна и по-влажна почва се разраства чрез коренището си, но не е инвазивно като ментите и сравнително лесно се ограничава. Най-красиво става на слънце.
Използване: 
В цветни композиции, в по-големи масиви. Предимно в градини с по-природно и диво излъчване, тревисти бордюри, клоцове, билкови градини. Привлича пчели и пеперуди. Листата може да се използват за чай или готвене, вместо мента или джоджен. Индианците са го ползвали за чай при треска и стомашни болки.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.