Pyracantha coccinea

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
пираканта
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50
Pyracantha coccinea_пираканта__Rosaceae
Описание: 
Представлява висок, трънлив, полувечнозелен храст до 3м. Произхожда от Южна Европа и Западна Азия. Листата са лъскави, леко назъбени. Цветовете са бели и отрупват цялото растение. Плодовете могат да бъдат жълти, оранжеви или червени, според сорта.
Размер: 
Достига до 3м, но най-често се отглежда като храст с височина около 1 - 2м.
Декоративност: 
Полувечнозелено растение. При по-топли зими листата се задържат през цялата зима. Старите листа опадват през пролетта, с появата на новите. При по-студени, те могат да измръзнат и да опадат към средата на зимата. Растението е декоративно през всички сезони - през пролетта с цъфтежа си, през лятото с лъскавите си зелени листа и през есента цялото е отрупано с оранжеви плодове.
Цъфтеж: 
Цъфти бяло през май, но яркооранжевите плодове всъщност са основният акцент.
Отглеждане: 
Невзискателен за отглеждане вид. Понася засушавания, издържа на ниски зимни температури. Вирее върху всякакви почви, вкл. каменисти и песъкливи. Предпочита слънчеви месторастения, но понася и полусянка.
Използване: 
Пиракантата е отличен декоративен вид, който може да се използва както за живи плетове, така и като солитер, а също и за оформяне периферията на дървесни групи. . Добре понася подстригване и може да формира непроходими живи плетове с височина до 3м. Плодовете се задържат върху храста почти през цялата зима и представляват лакомство за птиците. Живият плет от пираканта дава убежище на множество пойни птици и дребни бозайници. Също така е отличен медонос. Може да е съставна част на плодова гора, защото допринася много за екологията на местообитанието.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.