Rhodiola rosea

Семейство: 
Crassulaceae
Българско име: 
Родиола, Златен корен
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50лв.
Rhodiola rosea_Родиола, Златен корен__Crassulaceae
Описание: 
Родиолата е сукулент, разпространен в планините на Централна и Северна Европа, Азия и Северна Америка. Среща се и в България - във високите ни планини от 1800 до 2600м. В Северна Европа слиза на малка надморска височина, до морското равнище. В България е защитен вид. Образува месесто и удебелено коренище (каудекс), от което излизат леторастите. Листата са последователни, месести, сивеещи. Растението е двудомно - т.е. има мъжки и женски растения. Предлаганите от нас растения са отгледани от семена, внесени от сертифициран доставчик от Германия. Родиолата е напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Лечебно растение, използваемата част е месестото коренище (каудекса).
Цъфтеж: 
Пролетен - април-май на малка надморска височина, в естествените си високопланински местообитания цъфти през лятото. Цветовете са жълти, събрани във връхни щитовидни съцветия, съответно - мъжки или женски в зависимост от пола на растението.
Отглеждане: 
На слънце до лека полусянка (на малка надморска височина с горещо и сухо лято). На място с добър дренаж и редовно поливане.
Използване: 
Може да се отглежда като декоративно растение в скални кътове и алпинеуми. Листата и леторастите могат да се консумират в суров или сготвен вид, имат леко горчив вкус. От хилядолетия, обаче, родиолата се използва като ценна билка. Известна е като медицинско растение от времето на Диоскорид. Най-вече като адаптоген и имуностимулатор, при стрес и висока температура. Помага при главоболие и хронична умора, подобрява жизнения тонус и самочувствието. В билковите аптеки се продава в сушен вид или като тинктура. Изследвания са показали, че в зависимост от произхода си (Русия, България или Китай), растенията имат в различна степен застъпени различни биологично активни вещества.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.