Ribes nidigrolaria, RibesXnidigrolaria

Семейство: 
Grossulariaceae
Българско име: 
Йоща
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Ribes nidigrolaria, RibesXnidigrolaria_Йоща__Grossulariaceae
Описание: 
Йощата е хибрид между касиса и цариградското грозде. Представлява висок храст с много стъбла. За разлика от цариградското грозде при нея липсват бодли. Листата са събрани в снопчета на къси дръжки, имат ширина 6-7 см в диаметър и са закръглено нарязани и овласени. Цветовете и плодовете са събрани в гроздчета. Растението е еднодомно и самоопрашващо се. Йощата е слабо познат у нас плоден храст, заслужаващ повече внимание, защото е непретенциозен за отглеждане. Напълно зимоустойчив за нашите условия.
Размер: 
Височина и ширина до 2 м.
Декоративност: 
Не е декоративен, отглежда се като плоден храст.
Цъфтеж: 
Невзрачен. Цветовете са зеленикаво-червеникави, събрани в гроздчета, появяват се през април-май.
Отглеждане: 
Слънчево или полусенчесто място, влажна, но добре дренирана почва. Всъщност йощата е доста толерантна към засушаване и бедни почви, но за да има добро плододаване, е необходимо за нея да се полагат грижи - да се полива редовно и да се тори. Максималната си урожайност достига след 3-4 години. В началото на зимата могат да се изрежат най-слабите клонки. Юни месец е добре клоните на целия храст да се съкратят с цел да се контролира едрия му ръст, а и това способства за залагане на повече цветни пъпки през следващата година. На 3-4 години може да се прави подмладяваща резитба, при която се изрязват най-старите клони.
Използване: 
Плодовете на йощата зреят неравномерно - през юли - август. Харесвани са и от птиците. Вкусът им е нещо средно между касис и цариградско грозде и е леко кисел. На цвят трябва да са черни, за да са добре узрели. Могат да се употребяват пресни, замразени или консервирани. Богати са на витамин С. Слабо популярна у нас, йощата заслужава повече внимание и интерес от страна на градинарите. Отглежда се лесно и се отблагодарява с богат урожай.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.