Rosa X ALBA

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Бяла маслодайна роза
Наличност: 
налично
Цена: 
12,50 лв.
Rosa X ALBA_Бяла маслодайна роза__Rosaceae
Описание: 
Бялата маслодайна роза е създадена като хибрид още в древността в Европа. Спада към така наречените 'исторически, антични рози'. Конкретно тази роза е била позната още по времето на Римската империя. Първоначално е отглеждана заради хубавия си аромат и своята непретенциозност. Изключително студоустойчива и устойчива на болести. В наше време значението и като маслодайна култура нараства все повече. Има селекционирани сортове с различен брой венчелистчета и цвят. Бялата маслодайна роза е с по-лек, деликатен и специфичен аромат. Цветните пъпки могат да се ползват за чай. Бялата маслодайна роза представлява висок храст с дъговидно извити стъбла, листата са сивозелени.
Размер: 
Височина и ширина 1,5 - 2,5 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Бели кичести цветове с превъзходен аромат. Цъфтежът е еднократен - през май-юни.
Отглеждане: 
Бялата маслодайна роза е доста непретенциозен храст, виреещ на обикновена градинска почва и не изискващ особена поддръжка и грижи. И освен това, за разлика от повечето рози, се помирява със сянка и полусянка. Отглежда се обикновено като солитер.
Използване: 
Използва се като декоративно и етерично-маслено растение. В домашната градина може да берете цветните пъпки за чай, или да си правите различни ароматни извлеци за козметични цели.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.