Rosa damascena

Семейство: 
Rosaceae
Българско име: 
Маслодайна роза, Казанлъшка роза, Трендафил
Наличност: 
липсва
Цена: 
10,50 лв.
Rosa damascena_Маслодайна роза, Казанлъшка роза, Трендафил__Rosaceae
Описание: 
Многогодишен листопаден храст. Корените са разклонени, достигат до 4-5 м дълбочина. Стъблото се разклонява от основата, летотастите са покрити бодли, листата са сложни, текоперести. Цветовете са едри, кичести, ароматни. Маслодайната роза е пренесена на Балканския полуостров от Дамаск още през 12 век. Технологията на извличане на маслото също е привнесена, но тук се усъвършенства, a казанлъшката роза намира идеални условия за развитие главно в Подбалканските котловини. Така през 18 век България става важен производител и износител на качествено розово масло на световните пазари. И до днес това производство се е запазило, правят се опити да се върне предишната му слава. А ароматната маслодайна роза се е утвърдила като един от символите на страната ни. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 2-3 м, ширина до 2 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти в началото на лятото - от края на май до средата на юни месец. Цветовете са розовочервени, със силен и приятен аромат. Цъфтежът продължава 2 до 3 седмици.
Отглеждане: 
На слънчево място, с по-скоро рядко поливане. За 8-10 години храстът остарява. Животът му може да се продължи до 30-40 години, като се "подмладява" посредством резитба.
Използване: 
Казанлъшката роза е етерично-маслено растение. Тя може да намери място в градината по няколко причини - заради символиката си на традиционно българско растение, красивите си цветове с прекрасен аромат, който се разнася в цялата градина по време на цъфтеж. И не на последно място от казанлъшката роза в домашни условия могат да се приготвят сладко, сироп, ликьор, розова вода, както и много популярната през Възраждането гюловица, увековечена от Любен Каравелов в "Мамино детенце".
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.