Rosmarinus officinalis

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Розмарин
Сорт: 
Prostratus (стелещ се розмарин)
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50лв.
Rosmarinus officinalis_Розмарин_Prostratus (стелещ се розмарин)_Labiatae
Описание: 
Вечнозелен гъсто разклонен храст. Листата са тъмнозелени, линейни и кожести, гъсти, сивозелени отдолу. Произхожда от Средиземноморието. Развива мощна и дълбока до 2-3 м коренова система. Растението е познато и използвано в дълбока древност като лекарствено и подправка, поради съдържанието на етерично масло в него. Зимоустойчив е в Южна България и по Черноморието. В Северна България мръзне, обикновено частично и после се възстановява. Стелещите се форми са по-зимустойчиви от изправените.
Размер: 
Храст висок до 1.5-2 м. Пълзящите форми са доста по-ниски - 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение с вечнозелената си листна маса. Цъфтежът също е декоративен.
Цъфтеж: 
Цъфти рано през пролетта - през март-април-май. Цветовете са синьолилави, събрани в пазвени гроздчета
Отглеждане: 
На сухо, слънчево, дренирано и защитено от вятър място. Не понася кисела и преовлажнена почва. За предпочитане на южно изложение. Не се нуждае от високо почвено плодородие, даже напротив - отглеждането на по-бедна и суха почва го прави по-устойчив на студа, тъй като не дава голям прираст и успява да вдървенее за зимата. На места със студена зима е най-добре да го отглеждате в саксия и да го прибирате през зимата. Даже и в неотопляема оранжерия той ще се справи със зимния студ.
Използване: 
Като билка и подправка, и като декоративно растение. Може да се засажда единично или в композиции с други растения, в бордюри, като почвоукрепващо, в скални кътове - това в случаите, когато климатът позволява да се отглежда безпроблемно навън.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.