Rotala indica, Rotala rotundifolia

Семейство: 
Lythraceae
Българско име: 
Ротала
Наличност: 
липсва
Rotala indica, Rotala rotundifolia_Ротала__Lythraceae
Описание: 
Многогодишно, тревисто, стелещо се растение. Развива подводни и надводни листа. Подводните са копиевидни, надводните листа са малки, кръгли, срещуположно разположени, почти приседнали. Цветовете са събрани в класовидни съцветия. Родствено е на нашенската блатия (Lythrum salicaria) Произхожда от Югоизточна Азия, Индия и Япония, но се е натурализирала и проявява даже инвазивност в някои южни щати на Америка - Калифорния, Флорида, Луизиана. За нашата страна такава опасност не съществува, тъй като растението е твърде топлолюбиво, за да оцелее навън зимата. Може да се отглежда в аквариуми, зимни градини и аранжировки. Успешно се развива в периферията на водоема като сухоземно влаголюбиво, а също така и като подводно растение за аквариуми. Когато не се гледа под вода, роталата цъфти дори по нашите географски ширини.
Размер: 
Височина 5-10 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративна почвопокривна листна маса и продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са дребни, лилави, събрани в малки, изправени класовидни съцветия. Цъфтежът е продължителен - oт лятото до края на есента почти, особено ако е топла.
Отглеждане: 
Топлолюбиво растение, отглеждано като аквариумно или стайно през зимата във влажна почва или под вода. Разраства се бързо. На открито се държи като почвопокривно. Не може да оцелее навън зимата. Тества се за зимуване в неотопляема оранжерия. Ако се окаже успешно, ще може да се използва успешно и за декориране на градински езера.
Използване: 
В аквариуми, палудариуми и други аранжировки на водни растения, отглеждани на закрито. Евентуално като едногодишно при отглеждане и озеленяване на градински водоеми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.