Sagittaria latifolia

Семейство: 
Alismataceae
Българско име: 
Широколистен стрелолист
Наличност: 
налично
Цена: 
10.50 лв.
Sagittaria latifolia_Широколистен стрелолист__Alismataceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, обитаващо някои водоеми в нашата страна. Подводните листа са линейно продълговати, надводните са на дълги дръжки, с триъгълно стреловидна форма и размер до 40-50 см. През зимата растението образува скорбяло съдържащи клубени с размер на кестен, от които в началото на юни отново се развива надземната част на растението. Тези клубени се употребяват за храна от местното население в родината му. Широколистният стрелолист произхожда от Северна Америка, бил е внесен в Европа отдавна и постепенно се е разселил в много европейски държави, включително и у нас. Среща се нарядко в Софийското поле, най-вече в отводнителни канали. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
В зависимост от дълбочината на водоема и плодородието на почвата може да достигне до 1 м височина и 60 см в диаметър.
Декоративност: 
Много декоративно растение с красиви и големи, с необичайна форма листа, и ефектен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са бели, до 2.5 см в диаметър, тичинките са жълти. Събрани са в рехаво гроздовидно съцветие. Цъфти през м. юли-август.
Отглеждане: 
Непретенциозен за отглеждане, обича слънчево място и плодородна почва. Ако не се презасади отново в достатъчно голяма саксия, още на втората година растението издребнява и губи декоративността си. Добавянето на бавноотдаваща тор за водни растения е желателно. Дълбочината на която може да се засади варира от 10 до 30 см.
Използване: 
Използва се за озеленяване на периферията на водоеми с бавнотечаща вода или добре аерирана стояща вода.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.