Salix sp. - видове и сортове

Семейство: 
Salicaceae
Българско име: 
Върба
Salix sp. - видове и сортове (Върба) - сем. Salicaceae
Описание: 
Родът "Върби" включва множество видове разпространени по целия свят, както в Северното, така и в Южното полукълбо. Отделно, тези видове са склонни да хибридират спонтанно помежду си, образувайки нови видове и сортове. Върбите най-често са ниски, бързорастящи дървета или храсти. Продължителността на живота им е кратка. При върбите има мъжки и женски екземпляри произвеждащи съответно мъжки и женски цветове.
Размер: 
Могат да достигнат размер около 8 - 10м. Има и храсти с размер до 3м.
Декоративност: 
Върбите се ценят заради бързия растеж. Някои видове имат плачещи корони, при други клонките са оцветени в жълто, червено или портокалово оранжево или могат да бъдат накъдрени. Трети видове се ценят заради красивите си мъжки цветове - т.нар. котенца. Има и върби със златисто-жълти листа или бяло-пъстри листа, които при разлистването си са розови - (Salix "Hakuro-nishiki).
Цъфтеж: 
Върбите са едни от най-рано пролетно - цъфтящи дървета и храсти. Цъфтят преди разлистването. Мъжките екземпляри се ценят и заради "котетата" си.
Отглеждане: 
Лесни за отглеждане видове. Не са взискателни към плодородието на почвата, но изискват редовна влага. Нападат се от множество болести и неприятели, но за сметка на това бързо и лесно се възпроизвеждат по вегетативен начин. Имат кратък живот.
Използване: 
Освен като декоративни дървета и храсти, върбите намират и широко приложение за технически цели. Видове като кошничарската върба се използват за плетене на изделия или като източник на биомаса за отопление. Отлични почвоукрепители на крайречни брегове. Отличен източник на нектар и прашец за пчелите в ранните пролетни дни. Пчелите посещават както мъжките цветове за прашец, така и женските за нектар. Върбовите листа и кора се използват в народната медицина като източник на салицилова киселина.
Предлагани сортове: 
Salix sp.  - сорт Salix sepulcralis

Salix sp.

сем. Salicaceae
Върба
сорт: Salix sepulcralis "Erythroflexuosa"
след 15 април
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.