Saponaria ocymodes

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Сапуниче босилеколистно
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Saponaria ocymodes_Сапуниче босилеколистно__Caryophyllaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с многобройни, разклонени, полегнали леторасти. Листата са овално ланцетни, матово зелени, окосмени, срещуположно разположени. Цветовете са събрани в рехави щитовидни съцветия, дребни, но много на брой. Произхожда от южните части на Алпите, където расте на варовити терени от 500 до 2000м. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 5-10 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративен обилен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен - юни-юли. Цветовете са дребни, до 1 см в диаметър, розови, звездовидни, ароматни. Събрани са в рехави щитовидни съцветия, но са много на брой. Цъфтежът е ефектен и обилен.
Отглеждане: 
На слънчеви места, с умерено богата, нормална или варовита почва, но задължително добре дренирана. Всъщност сапонарията, отглеждана на терена, е изключително сухоустойчиво и непретенциозно растение. Може да я убие прекомерното поливане, понякога обилните дъждове, особено съчетани с лош дренаж. Пролетно време е добре да се изреже ниско - така растението се сгъстява и цъфти по-обилно.
Използване: 
Може да се използва в алпинеуми и скални кътове, в смесени цветни бордюри, където си партнира с други ниски цветя - кампанули, иберис, силене, мащерка и пр. Най-красиво изглежда, когато се отглежда като каскадно растение и затова често се използва за засаждане в сухи зидове.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.