Satureja doglasii, Micromeria douglasii, Clinopodium douglasii

Семейство: 
Lamiaceae
Българско име: 
Индианска мента (Indian mint) , Йерба буена (Yerba buena)
Наличност: 
липсва
Цена: 
3,50 лв.
Satureja doglasii, Micromeria douglasii, Clinopodium douglasii_Индианска мента (Indian mint) , Йерба буена (Yerba buena)__Lamiaceae
Описание: 
Тревисто многогодишно растение със сочна, свежа и ароматна листна маса и доста бърз растеж. Произхожда от тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, където расте от Аляска до Калифорния. Името на това растение 'йерба буена' или 'добра билка' на испански е възприето от местните индианци от католическата мисия на Свети Франциск от Асизи. Това растение дава първоначално името и на град Сан Франциско, наричан именно Йерба Буена. След аамериканско-мексиканската война през 1847 година градът получава сегашното си име Сан Франциско. Днес има остров с името Йерба буена. Индианската мента е била използвана от местното население за направата на чай. Има многобройни малки овални листенца. Пълзейки по земята, тя се вкоренява и нараства бързо. Но е нежно растение, покривайки я по-груби и агресивни растения може да я погълнат и унищожат. Не е тествана при зимни условия у нас. Вероятно в по-южните райони може да зимува без да се прибира и без защита.
Размер: 
Височина 10 см, дължина като каскадно и почвопокривно растение до 150 см.
Декоративност: 
Декоративна свежа и ароматна листна маса.
Цъфтеж: 
Летен, с малки бели цветчета.
Отглеждане: 
Обича по-прохладно лято с влажен въздух. Може да се отглежда като почвопокривно растение в по-топлите райони. Издържа до -12 градуса. Много е подходяща за кашпи и висящи кошници. Нараства наистина бързо и може да направи каскада до 150 см. Предпочита шарена сянка и редовно поливане и торене, за да нараства бързо. Нямаме опит за условията на България, защото се отглежда за първи път у нас.
Използване: 
Като листнодекоративно почвопокривно и каскадно растение, подходяща за озеленяване на кашпи и клоцове. Има приятен ментов аромат и се използва за чай и подправка.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.