Saxifraga stolonifera (Saxifraga sarmentosa , Saxifraga veitchiana)

Семейство: 
Saxifragaceae
Българско име: 
Саксифрага влечаща
Наличност: 
липсва
Цена: 
3.50 лв.
Saxifraga stolonifera (Saxifraga sarmentosa , Saxifraga veitchiana)_Саксифрага влечаща__Saxifragaceae
Описание: 
Πроизхожда от Източна Азия.Тази сравнително популярна като стайно растение саксифрага при определени условия може да се отглжда в градините. Представлява растение, което пуска столони (ластари) на върха на които се формират нови вегетативни роозетки (подобно на ягодите) и така е едно доста бързо разрастващо се и непретенциозно почвопокривно растение за дренирана сянка. Листата са кръгли, овласени, изпъстрени със светли петна, вечнозелени. Цветовете са рехави метлици. Студоустойчиво растение, ако му се създаде нужният микроклимат.
Размер: 
Височина 20-30 см по време на цъфтеж, листната маса е 10 см, ширина 50-60 и повече с течение на времето и при подходящи условия.
Декоративност: 
Красива листна маса, подобна на бегониа, цъфтежът не е за пренебрегване.
Цъфтеж: 
Пролетно летен - май-юни. Цветовете са бели, събрани в рехави метлици и определено представляват интерес за сенчести места.
Отглеждане: 
На полусянка и сянка. На добре дренирана почва, богата на органика, с умерено до по-оскъдно поливане. На защитено от студени ветрове и течения място. Добре е прз зимата да оставите опадалите върху нея листа за защита.
Използване: 
Като почвопокривно за сенчести места.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.