Scabiosa caucasica

Семейство: 
Dipsacaceae
Българско име: 
Скабиоза кавказка, Самогризка
Сорт: 
Perfecta Blue
Наличност: 
липсва
Цена: 
6,50 лв.
Scabiosa caucasica_Скабиоза кавказка, Самогризка_Perfecta Blue_Dipsacaceae
Описание: 
Mногодишно тревисто растение с презимуващо коренище и венозелена листна маса. Приосновните листа са удължено ланцетни, на къси дръжки, сивкаво зелени, събрани в розетка. Стъблените листа са без дръжки и пересто нарязани. Цветовете се повяват на поединично на разклонени цветоноси. Те са доста едри, тип кошничка. Този вид скабиоза произхожда от Кавказ и други планини на Средна Азия. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 50-60 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративе и много продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са едри, лавандулово сини кошнички с размер до 5-6 см. Те са разположени поединично. Венчелистчетата са с накъдрена периферия. Цъфтежът започва от края на пролетта и продължава до есента включително.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение. Вирее добре на слънце и лека почва. Не обича преовлажняване. Прецъфтелите съцветия се изрязват. Издържа засушаване
Използване: 
В цветни композиции с други перенни цветя и смесени цветни бордюри. Скабиозата привлича пеперуди и птици, ароматна е и цъфти дълго. Освен това е непретенциозна, съчетава се добре с много летни цветя и декоративни треви, заслужава по-голям интерес от страна на градинари и озеленители.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.