Scabiosa columbaria - сортове

Семейство: 
Dipsacaceae
Българско име: 
Скабиоза, Гълъбова самогризка
Scabiosa columbaria - сортове (Скабиоза, Гълъбова самогризка) - сем. Dipsacaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Лугачкови. Разпространено е във всички наши планини без изключение, от 1000 до над 2000 м. Расте в ливадни средно и високопланински съобщества. Разбира се, в разсадника се продават селекционирани култивари с по-изразена декоративност. Oсвен в България, гълъбовата самогризка е разпространена в Западна Европа и Европейска Русия, а също така в Крим и Кавказ. Тревисто многогодишно растение, което образува приосновна розетка от яйцевидно ланцетни листа, понякога с гладка или пересто нарязана периферия. Цветовете са разположени поединично на невисоки цветни дръжки. Напълно зимоустойчиво и непретенциозно растение.
Размер: 
Височина и ширина около 30 до 40 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е много продължителен. Започва от началото на лятото и може да продължи почти до края на есента. Цветовете са едри до 3 см кошнички, оцветени в синьолилаво или розово.
Отглеждане: 
На слънчеви месторастения, с оскъдно до умерено поливане. По-добре се развиват на плодородни почви с умерено поливане, но понасят и засушаване. Своевременното отстраняване на прецъфтелите цветове удължава цъфтежа на растението и запазва декоративността му дълго.
Използване: 
В алпинеуми, моно и смесени цветни бордюри, ниски цветни композиции, кашпи и клоцове. Едно от най-продължително цъфтящите и непретенциозни градински цветя. Пеперудено растение.
Предлагани сортове: 
Scabiosa columbaria - сорт Nana Pink (Скабиоза, Гълъбова самогризка), Lamiaceae

Scabiosa columbaria

сем. Lamiaceae
Скабиоза, Гълъбова самогризка
сорт: Nana Pink
налично
Scabiosa columbaria  - сорт Νana Blue (Скабиоза, Гълъбова самогризка), Dipsacaceae

Scabiosa columbaria

сем. Dipsacaceae
Скабиоза, Гълъбова самогризка
сорт: Νana Blue
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.