Scabiosa japonica

Семейство: 
Dipsacaceае
Българско име: 
Скабиоза, Самогризка
Сорт: 
ALPINA
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Scabiosa japonica_Скабиоза, Самогризка_ALPINA_Dipsacaceае
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата образуват плътна приосновна розетка. Те са ланцетни, сивозелени, по-фино или по-грубо нарязани. Съцветието е цветна главичка, разположено на овласена дръжка. Растението произхожда от Япония. Напълно зимоустойчиво за нашите условия.
Размер: 
Височина и ширина до 30 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти със съцветие, подобно на кошничка. Цветовете са единични, бледолилави, до 3 см в диаметър, на върха на дръжки до 30 см. Цъфтежът е много продължителен - започва от ранно лято и продължава до есента.
Отглеждане: 
Непретенциозно за отглеждане растение. Вирее добре на всякаква почва, за прдпочитане - добре дренирана. Предпочита слънчево месторастене. Редовното отстраняване на прцъфтяващите цветове води до образуване на нови цветни пъпки и удължаване на цъфтежа.
Използване: 
В алпинеуми и ниски цветни бордюри - самостоятелно или в комбинация с други цветя. Може да се ползва и при цветни аранжировки в кашпи. Продължителният цъфтеж и лесното му отглежданего го прави много привлекателно градинско растение. Друг негов плюс е, че по време на цъфтеж привлича много пеперуди и е подходящо за т.нар. "пеперудени градини".
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.