Schisandra chinensis

Семейство: 
Schisandraceae
Българско име: 
Китайски лимонник, шизандра
Сорт: 
"Източен Принц" - самоплоден сорт.
Наличност: 
липсва
Цена: 
15,50 лв.
Schisandra chinensis_Китайски лимонник, шизандра_"Източен Принц" - самоплоден сорт._Schisandraceae
Описание: 
Китайският лимонник представлява увивен листопаден храст. Произхожда от Далечния Изток - Сибир, Северен Китай, Япония и Корея. Листата са разположени последователно и са с яйцевидна форма. Цветовете са еднополови, а растението е двудомно. Т.е. мъжките и женските цветове се появяват върху различни растения. Изключение прави сортът "Източен Принц", при който могат да се получат плодове без чуждо опрашване.
Размер: 
Шизандрата е лиана. В Източна Азия участва като подлесен елемент в горите, катери се по дърветата, като се стреми към светлина в горните етажи на гората. Т.е. височината, която може да достигне е от порядъка на 10 до 25м.
Декоративност: 
Растението се отглежда предимно като плоден храст. В Източна Азия се нарича "растение на петте вкуса" защото плодовете му съчетават в себе си петте вкуса, които човек усеща с езика си. Както повечето растения, и шизандрата притежава декоративни качества.
Цъфтеж: 
Цветчетата са бели и са събрани в гроздове. Появяват се през май-юни.
Отглеждане: 
Шизандрата е невзискателен за отглеждане вид. За добро плододаване изисква плодородни почви и редовно поливане. Може да вирее и на пълно слънце, но тъй като в природата се явява подлесен елемент издържа и на засенчване, като се катери по опори до достигане на светлина. Разбира се най-обилно плодоноси на ослънчени места.
Използване: 
Може да се използва за озеленяване на огради, лозници и беседки. Отглежда се най-вече заради плодовете си, които са лечебни и се използват в традиционната азиатска медицина.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.