Scleranthus biflorus

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Склерантус двуцветен, Хрущялка
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Scleranthus biflorus_Склерантус двуцветен, Хрущялка__Caryophyllaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Листата са твърди, яркозелени, линенйни, до 0.5 см дълги, срещуположно разположени. Цветовете са невзрачни - микроскопична тръбеста, жълтеникава чашка с 5 венчелистчета. Образува плътни изумрудено зелени туфи. Родина на този ефектен склерантус са Австралия и Нова Зеландия, където се среща от морското крайбрежие до надморска височина 1500м в планините. Напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 0.5-1см, ширина до 40 см. Расте бавно.
Декоративност: 
Декоративна плътна и туфеста листна маса. Цялото растение изглежда твърде необичайно и красиво.
Цъфтеж: 
Цветовете са съвсем дребни, почти не надвишаваши листната маса, сламено жълти. Всъщност култивираните растения цъфтят по-скоро рядко.
Отглеждане: 
На пълно слънце или полусянка. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, бедна на хумус. Излишната влага се отразява зле на растението, но умереното поливане е желателно. С течение на времето склерантусът губи своята декоративност, туфата се обезформя, става нееднородна, а в средата може да се появи голо петно. Това се преодолява с делене, подмладяване и ново разсаждане на растението.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове. Най-красиво изглежда в съчетание с широколистни растения, но също така и напълно самостоятелно. Ефектно и рядко растение с визия на яркозелен мъх.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.