Sedum acre - сортове

Семейство: 
Crassulaceae
Българско име: 
Лютива тлъстига
Описание: 
Mногогодишно тревисто вечнозелено растение от сем. Дебелецови - сукулент. Леторастите се разклоняват от основата. Листата са последователни, удължено-яйцевидни или овални, при напречен пререз кръгли, без дръжки, прилегнали към стеблото, месести, на вкус парливи. Цветовете са разположени обикновено в пазвите на по-горните листа. Плодът е сборен, във всяко плодче има по 2 семена. Среща се в Европа, Кавказ, Мала Азия, Северна Америка. Лютивата тлъстига е естествено разпространенна и у нас - по сухите каменливи и сипейни места, предимно в планините и предпланините. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 5-15 см, ширина до 20-30 см.
Декоративност: 
Декоративна свежозелена и вечнозелена листна маса, красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Лютивата тлъстига има петлистен звездовиден цвят с жълти венчелистчета. Цветовете се появяват в пазвите на по-горните листа. Цъфтежът е летен - юни-август.
Отглеждане: 
На слънчево място, с добре дренирана почва. Като повечето сукуленти, лютивата тлъстига расте успешно на бедни, каменливи и сухи почви.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове, като почвопокривно за сухи и припечни места, в екстензивни покривни градини. Медицинско растение.
Предлагани сортове: 

Sedum acre

сем. Crassulaceae
Лютива тлъстига
сорт: v.acre
налично
Sedum acre - сорт Yellow Queen (Лютива тлъстига), Crassulaceae

Sedum acre

сем. Crassulaceae
Лютива тлъстига
сорт: Yellow Queen
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.