Sedum album - сортове

Семейство: 
Crassulaceae
Българско име: 
Тлъстига бяла, Седум бял
Sedum album - сортове (Тлъстига бяла, Седум бял) - сем. Crassulaceae
Описание: 
Многогодишно, тревисто, вечнозелено сукулентно растение от сем. Дебелецови. Леторастите са стелещи се по земята, вкореняващи се. Листата са овално-удължени, месести и наподовяващи капки вода. Променят цвета си през сезоните от зелен до тъмночервен. Листната маса прави плътен ефектен килим. Цветовете са събрани в рехаво щитовидно съцветие на около 10-25 см цветонос. Те са бели, звездовидни, с пет венчелистчета и черни тичинки. Белият седум е разпространен в цяла Европа, вкл. и във всички наши планини, където расте по скали и каменливи места. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 10-20 см, ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Декоративна плътна почвопокривна и меняща цвета си листна маса, красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са бели, събрани в рехави щитовидни съцветия. В зависимост от надморската височина, на която се отглежда, цъфтежът може да продължи от юни до есента включително.
Отглеждане: 
На слънчево и добре дренирано място. Към влажност и богатство на почвата е напълно невзискателен. Като цяло е изключително сухоустойчиво и непретенциозно растение. Отглеждан на полусянка става по-зелен, висок и рехав. Седумите виреят успешно и изглеждат красиво на едно място около 3-6 години. Ако плътността на покритието започне да намалява и растението започне да се изрежда, това е знак, че седумът трябва да се подмлади. "Подмладяването" е съвсем лесно - трябва да обработите плитко голите петна и да сложите направо в земята леторасти (резници) от растението. Няколко поливки са достатъчни те да се вкоренят.
Използване: 
В скални кътове и алпинеуми, на припечни, ерозирали и наклонени терени, където други растения не успяват да оцелеят. Като почвопокривно растение за екстремно горещи и сухи участъци, много подходящ за екстензивни покривни градини.
Предлагани сортове: 
Sedum album - сорт Coral Carpet (Тлъстига бяла, Седум бял), Crassulaceae

Sedum album

сем. Crassulaceae
Тлъстига бяла, Седум бял
сорт: Coral Carpet
налично

Sedum album

сем. Crassulaceae
Тлъстига бяла, Седум бял
сорт: ssp. brevifolium
липсва
Sedum album - сорт var. micranthum (Тлъстига бяла, Седум бял), Crassulaceae

Sedum album

сем. Crassulaceae
Тлъстига бяла, Седум бял
сорт: var. micranthum
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.