Sedum lydium

Семейство: 
Crassulaceae
Българско име: 
Тлъстига, Седум лидийски
Наличност: 
липсва
Цена: 
2,50 лв.
Sedum lydium_Тлъстига, Седум лидийски__Crassulaceae
Описание: 
Многогодишно вечнозелено тревисто растение от сем. Дебелецови. Стъблата са тънки, червеникави пълзящи, листата гъсти, цилиндрични, интензивно зелени. Много нисък, прави съобщества, подобни на мъх. Извън активната вегетация - през горещото лято и зимата, стъблата частично се оголват, като остават само тези на върха на летораста, които оформят своеобразни главички от листа, червенеещи на цвят и наподобяващи ягоди. Произходът на този седум са планините на Турция и Мала Азия, но е напълно зимоустойчив у нас.
Размер: 
Ниско растение - до 5 см височина и 20-30 см ширина.
Декоративност: 
Листно-декоративно вечнозелено растение.
Цъфтеж: 
Летен - юни-юли. Цъфтежът е невзрачен, но допълва красотата на рстението - бели звездовидни цветчета, събрани в гъсти главички, на къси около 3-4 см цветоноси.
Отглеждане: 
Подобно на всички седуми - непретенциозен, светлолюбив. Нуждае се от лека дренирана почва, но за разлика от другите седуми е добре редовно да се полива. По-нежен, трябва да се предпазва механично от растящи в съседство по-агресивни растения.
Използване: 
В скални кътове и алпинеуми, като почвопокривно между плочи от естествен камък, аранжировки със сукулентни в кашпи, зимни градини.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.