Sedum sexangulare

Семейство: 
Crassulaceae
Българско име: 
Седум шестостранен
Наличност: 
налично
Цена: 
2,50 лв.
Sedum sexangulare_Седум шестостранен__Crassulaceae
Описание: 
Многогодишно, вечнозелено и бързо разастващо се растение- сукулент от сем. Дебелецови. Листата са тънки, цилиндрични, свежозелени и месести (до 2-3 мм дълги), гъсто наредени по стъбълцето в 5-6 надлъжни реда, като осукана 5- или 6-редна спирала. Леторастите са полягащи, гъсто разположени. Цъфти със звездовидни жълти цветчета през лятото. Много подобен на лютивата тлъстига (Sedum acre), но листенцата са му акуратно подредени и няма лютивина, затова понякога го наричат и Безвкусен седум. Естествено разпространен в Централна Европа и Азия. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 5 см, ширина 20-30 и повече см.
Декоративност: 
Декоративна вечнозелена листна маса, която през различните сезони може да мени зеления си цвят в бронзов, кафеникав или червеникав. Красив блестящожълт цъфтеж през лятото.
Цъфтеж: 
Цъфти през юли месец, цветчетата са звездовидни, ярко жълти, многобройни и покриващи листната маса.
Отглеждане: 
Като повечето представители на този род, и този седум се нуждае от добре дренирана почва и много слънце. Някакво поливане е нужно само в началото на засаждането на растението, после се справя сам с доста екстремни суши и пек и оцелява без грижи дори и в бедна и непригодна за други растения почва. Седумът се разраства доста бързо, образувайки плътен килим.
Използване: 
Като почвопокривно растение в алпинеуми и скални кътове, между други по-високи растения и храсти, между камъните на плочопътеки, гробни парцели без възможност за поддържане и др. Един от най-често садените седуми в покривни градини.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.