Sesleria caerulea

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Сеслерия синя, Синя гъжва
Наличност: 
налично
Цена: 
3,50 лв.
Sesleria caerulea_Сеслерия синя, Синя гъжва__Poaceae
Описание: 
Сеслерията е житна трева, естествено разпространена в някои части на България - Средна Стара планина, Средни Родопи и Тунджанска хълмиста област, където расте на надморска височина от 0 до 1000 м. Тя е вечнозелена, листата и са зелени отдолу и синкави на цвят отгоре. Интересни и атрактивни са цветовете й, които представляват сбити малки класчета с тъмноморав до черен цвят. Сеслерията се среща и в други части на Европа - Западна Европа и Британските острови. Напълно зимоустойчива за нашите условия.
Размер: 
Височина 15-20 см, ширина 25-30 см.
Декоративност: 
Декоративна и вечнозелена сивосинкава листна маса, декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Малки сбити и овални класчета на къси цветоноси, извисяващи се малко над листната маса, тъмно обагрени, контрастни. Цъфтежът е март-април в ниските части на страната.
Отглеждане: 
На слънчево място до полусянка. Добре се развива на почви с алкално или нормално рН. Развива се добре както на песъклива, така и на по-тежка почва, понася засушаване, предпочита умерено поливане. Непретенциозна за отглеждане, не страда от болести и вредители.
Използване: 
В композиции с треви или цветя, като почвопокривно растение, в алпинеуми. Малко позната, но определено перспективна трева.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.