Sideritis scardica

Семейство: 
Labiatae
Българско име: 
Пирински чай, Мурсалски чай, Алиботушки чай
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
6,50 лв.
Sideritis scardica_Пирински чай, Мурсалски чай, Алиботушки чай__Labiatae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Балкански ендемит, включен в Червената книга на България. Среща се в Южен и Среден Пирин, Мурсалският дял на Родопите, Славянка. Освен у нас се среща в Гърция, Албания и Македония. Листата са овално ланцетни, гъсто покрити с къси, бели власинки. Цялото растение е ароматно. Напълно зимоустойчиво.
Размер: 
Височина 50 см, ширина 30-40 см
Декоративност: 
Декоративна е сребристата, гъсто овласена листна маса,
Цъфтеж: 
Цветовете са дребни, жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимонено жълти прицветници, в класовидни съцветия. Цъфти през юни-юли месец.
Отглеждане: 
На слънчево място с добре дренирана почва. Разполагането му в алпинеум или билкова спирала обикновено му осигурява тези условия. Добре е да се полива при засушаване, независимо от голямата му сухоустойчивост.
Използване: 
Растението изглежда ефектно в алпинеум или скален кът. Основната причина за отглеждането му, обаче, са неговите лечебни свойства. Използват се стръковете, които се берат по време на цъфтеж. Действа откашлячно, противовъзпалително и омегчително за възпалени лигавици. Препоръчва се при всички видове кашлица, бронхит, бронхиална астма и други. Има благотворно влияние при чернодробни заболявания, забавя стареенето. Българската народна медицина препоръчва пиринския чай още при емфизема, гръдна жаба, гърлобол и др. Днес това защитено растение може да се намери по билковите аптеки, защото се поддава и е предмет на култивиране. Освен всичките си полезни свойства, чаят от него има приятен тамянов аромат.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.