Silene acaulis

Семейство: 
Cariophylaceae
Българско име: 
Силене, Безстъблено плюскавиче
Наличност: 
липсва
Цена: 
7.50 лв.
Silene acaulis_Силене, Безстъблено плюскавиче__Cariophylaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение. Образува дълбок централен корен и гъсти и компактни, подобни на горски мъх туфи с яркозелен цвят. Листата са дребни, тесни и къси (до 1 см), по-скоро люсповидни. Растението се среща в нашите високи планини (Рила, Пирин), а също е повсеместно разпространено в арктическата зона на северното полукълбо. Рядко и защитено растение за нашата страна, предизвикателство за колекционери. Напълно зимоустойчиво.
Размер: 
Височина 3-4 см, ширина до 30-40 см.
Декоративност: 
Много декоративна листна маса и ефектен летен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти почти цяло лято - от юни до август. Докато цъфтежът му в природата е доста обилен, в култура цъфти по-рехаво и въпреки това цялото растение е необикновено атрактивно. Цветовете са розови, до 1-2 см в диаметър, карамфилоподобни.
Отглеждане: 
За да отглеждате успешно това силене, му изберете подходящо място на алпинеума. Много лека полусянка или на слънчево, но на източен или северен склон на алпинеума. Не обича следобедното силно лятно прегряване. Почвата трябва да лека и добре дренирана - с примес на пясък и чакъл. След засаждането, около растението направете легло от чакъл или филц с дебелина няколко см, така че, разраствайки се, то да лежи върху него и да не страда от преовлажняване. В никакъв случай не местете голямо растение. При полагане на необходимите грижи може да му се радвате много дълго време.
Използване: 
Безстъбленото силене се сади главно в алпинеуми и скални кътове. Това красиво растение наистина ще придаде алпийски вид на вашия скален кът.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.